Detektiven Emil och vi

Ett gott exempel på hur man arbetar med bloggen i undervisningen och får eleverna att bli ett med boken samtidigt som de kommunicerar med andra utanför skolan är Detektiven Emil och vi. Ett spännande bloggarbete som Marie Andersson skapar tillsammans med sina elever.

5 Comments

Filed under Bloggen i undervisningen, IKT, Svenska/Sv som andraspråk

5 Responses to Detektiven Emil och vi

 1. Hej!

  Vi pedagoger måste verkligen våga starta bloggar och använda nätet, på ett ur skolvärldens ögon sett ofta lite innovativa sätt, för annars fortsätter vi att blir omkörda av verkligheten, och livet, i rekordfart.
  VELIS är ett bra tips tycker jag, kan med tiden bli en bra bank att plocka från. Personligen är jag verkligen asanöjd med den dialog som eleverna i min klass kunnat ha med politiker, företagare mm tack vare sin blogg: http://www.vias35or.blogspot.com.
  Det har möjliggjort entreprenöriella projekt och kanonbra uppslutning och bemötande vid projekt som Manifestation Earth Hour mm.
  Till att börja med blav bloggen för oss mycket ett sätt att redovisa men med tiden förändras det, som allt annat, och jag tycker som sagt att vi måste ju vara där resten av världen är med våra elever. Härligt sätt att kasta sig ut i cyberrymden med hjälp av Emil, I LIKE!

  Erica Rosenkvist
  Vialundskolan Kumla

  • Hej
   Vad bra att er webbsida har skapat de där ”riktiga” kontakterna som skolan behöver. Jag blir så glad, för det är samma erfarenhet som jag har haft med http://detektivenemilochvi.se Vi möter människor runt om i Sverige som vi inte alls skulle ha kunnat träffa utan vår blogg som är vårt fönster in och ut från vårt klassrum. Vi skolarbetar med riktiga saker, inga skoluppgifter här inte. Fram för fler som webbpublicerar med sina elever!!
   Hälsningar Marie

 2. Karin Nygårds

  Jag har startat en blogg för mina elever i ettan. Den är mest som ett levande veckobrev där vi redovisar arbetet i klassen. Oftast är det jag som lägger upp bilder och texter, men när någon elev jobbat klart kan han eller hon få skriva ett inlägg på bloggen och det tycker de är jättespännande. Varje fredag har jag veckans kluring som kan vara fakta de ska ta reda på, eller en mattekluring.

  Jag tycker att det är ett roligt sätt att dokumentera arbetet på och förhoppningen är att eleverna själva så småningom ska bli mer styrande över innehållet. Tyvärr är det inte alla som har tillgång till internet hemma och alla har inte möjlighet att sitta vid datorn hemma, men i den utsträckning det går tycker jag att det är kul. När en flicka kom tillbaka efter en veckas sjukdom så sa jag att nu undrar du väl vad vi gjort i veckan. -Nej, svarade hon, jag läste på bloggen.

  Självklart ska vi blogga mer tycker jag!

  • Ja, fortsätt!! Det är viktigt att webbpublicera och det blir än viktigare för de elever som inte har möjlighet att möta internet hemma. Då ser du till att de får viktiga verktyg genom att de använder webben i skolan. Fortsätt!!
   Hälsningar Marie

 3. Erica och Karin, om ni vill skulle det vara roligt att få publicera inlägg här på Skollyftet om hur ni jobbar med bloggen i undervisningen. Det är väldigt många som är nyfikna på hur man kan göra och inspiration är alltid givande!

  Är ni intresserade kan ni maila inlägg till redaktion.skollyftet@gmail.com

  Hälsningar,
  Anna Kaya

Kommentera