Vi är olika och unika

Det var teknikläraren på högstadieskolan i den lilla förorten, de hade kvar maskiner och verktyg från den tid då teknik var ett riktigt praktiskt ämne och han omhuldade den utrustningen och kände till hur alla möjliga maskiner och verktyg skulle användas. Han arbetade stenhårt med hur praktiska moment skulle vara en väg för alla elever att förstå det teoretiska i kursplanemålen och för eleverna var tekniklektionerna ett andningshål. Han kunde med sitt ledarskap få 30 elever att vara hundra procent koncentrerade och de killar som hade det sämst hade dessutom en tillflykt med en vuxen som skapade en trygg miljö. Ett exempel på en av alla unika och viktiga lärare som finns.

Mängd av unika icke-perfekta blomblad skapar den suveräna helhetenJag mötte en ”parkchef” som berättade om sina teambyggaraktiviteter för de 10 medarbetare han hade, ett nyskapat bevattningssystem som varit en hjärtefråga och en ung kille med problem som fått utvecklas i hans gäng. Härligt skönt och viktigt och fyllt med starka positiva begrepp kring vad just han hade åstadkommit. När jag senare fick reda på hans lön kunde jag dock inte låta bli att jämför hans ledarskap, kreativitet, kunnande och engagemang med en vanlig lärares och komma fram till att han låg efter på alla punkter. Varför lyckas inte vi lärare lyfta fram hur unika och viktiga just vi är?

Att lärare prioriterar olika är det som ger skolan kraft borde vara något vi tar till oss själva mycket mer. Varför vågar vi inte visa Stolthet över vårt engagemang och lyfta fram vår unika kompetens? Hur kan det komma sig att vi lärare så ofta ska prata om att vi är lika viktiga som några andra lärare när vi borde lyfta fram att vi är viktigare än en många andra yrkeskategorier på mängder av helt unika sätt? Jag undrar var den här ankdammsmentalitet hos oss lärare vuxit fram, en mentalitet som får oss att jämföra oss med varandra och hämma varandra istället för att stärka varandra i att våga vara viktigare än kommunbyråkrater, idékrängare och konsulter.

Vi lärare ska våga lyfta oss själva och varandra.

Vi är olika och unika.

Jan Lenander

2 Comments

Filed under Förutsättningar, motivation, Skoldebatt, Skollyftet, Skolutveckling