Skollyftet i Almedalen

Det är Almedalsveckan, vilket inte går att missa om man är en flitig twittrare. Det känns som att det pratas mer skola i Almedalen än det brukar, men det är svårt att avgöra när man är så inne i skolfrågorna som vi är.

Almedalsveckan inleddes med tema skolan i Godmorgon Almedalen, ett trevligt morgonprogram av och med @BritStakston, @Jocke m fl. Som gäster i det första programmet hade de bl a @cleasnyberg, Lärarförbundets presschef och @emanuelkarlsten som jobbade med Aftonbladets skolgranskning. Hela programmet kan du se här men skolsnacket kommer inte förrän efter ca 25 min om jag minns rätt.

Det som kanske var mest intressant under söndagen var nog Miljöpartiets språkrörs tal där de fokuserade väldigt mycket på skolfrågor. Oväntat mycket. Att skolfrågorna lyfts aktivt av fler partier än Folkpartiet är inte en dag försent. Skolan är viktig!

Måndagen i Almedalen bjöd på många intressanta seminarier. Jag började måndagsmorgonen med att klicka mig in till Lärarförbundets Lärarkanalen. Där bjöds på intressanta diskussioner och tankar från bland annat McKinsey & Co och läraren Jacob Möllstam, som även bloggar som Killfröken. På Lärarkanalen på YouTube kan du se hela seminariet ”Allt börjar med en bra lärare – men hur?”.

På måndagsmorgonen kunde vi i Rapport höra att Lärarnas Riksförbund nu meddelar att mer än hälften av alla svenskar vill förstatliga skolan. Mer om detta debatterades det säkert under LRs seminarium Vinnare och förlorare i den svenska skolan, men det seminariet har jag inte sett. Det ska dock visas på SVT Forum imorgon, tisdag 5/7 kl 14.30. Än är inte den sista saken sagd i frågan om ett förstatligande av skolan och personligen är jag mer intresserad av att få reda på hur staten ska kunna sköta skolan bättre än kommunerna gör idag. Men mer om det har jag skrivit i ett annat Skollyftet-inlägg.

Under måndagen arrangerade Fryshuset ett intressant seminarium under namnet Spaning: Skola för framtidens samhälle. Jag hittar ingen länk till sändningen, om det nu sändes, men det twittrades en hel del intressanta citat från bland annat Tomas Kroksmark. Om någon av er var där får ni gärna berätta lite om hur det var och vad ni tog med er därifrån.

Så, undrar ni, vad gör då Skollyftet i Almedalen? Är Skollyftet i Almedalen?

Både ja och nej. Ja, Skollyftet är på sätt och vis i Almedalen eftersom det är vi tillsammans som är Skollyftet, och en hel del av oss är rent fysiskt i Visby. Men också nej, för Skollyftet är inte på plats i Almedalen som just Skollyftet. Många har frågat mig varför inte Skollyftet är där, varför inte jag är där, och på de frågorna har jag inga svar. Hade jag inte haft så enormt mycket på jobbet i slutet av vårterminen kanske jag hade kunnat fundera över Skollyftets medverkan i Almedalsveckan, men jag tänkte aldrig så långt. Att vi inte blivit ”inbjudna” är kanske inte så konstigt, vi är fackligt och partipolitiskt obundna, utan Skollyftets medverkan står nog och faller med oss, vi som är aktiva i Skollyftet.

Men, som från en skänk från ovan får Skollyftet under måndagen en förfrågan av Richard Gatarski om Skollyftet var intresserade av lite studiotid (han är en sann mångsysslare Richard) där vi kan få komma till tals på plats i Almedalen. Richard har lagt upp en Skollyftet-kanal på Bambuser åt oss och han har även lagt upp en liten testsändning där han berättar mer. Titta gärna på den.

Nu till den viktigaste frågan. Vem kan, och vill, besöka Richard Gatarski i hans hemmastudio och prata om Skollyftet? Inte om Skollyftet som sådant utan om hur vi lärare tillsammans lyfter skolan. Hur vi delger och inspirerar varandra, hur vi lär och utvecklas tillsammans av och med varandra och hur vi tror att man lyfter skolan genom att lyfta varandra och allt det som är positivt med den svenska skolan. Lite av det som vi vill vidareutveckla med hjälp av en edcamp. Vill någon prata om det? Och gärna även prata om hur vi rent konkret gör allt detta.

Vill du? Det hoppas jag!

Hittills har Marie Anderssonöpedagogen, har anmält sitt intresse. Jacob Möllstam likaså.

/Anna Kaya

 

1 Comment

Filed under Skoldebatt, Skollyftet, Skolutveckling

One Response to Skollyftet i Almedalen

  1. Pingback: Intressanta bloggar och nätverk « kajsasi

Kommentera