Världen… så avlägsen

Skollyftet fick ett mail av Jens Andersson:

Världen…så avlägsen. Den fanns ju knappt i min barndom. Den dök upp på sena Tv-kvällar med Kojak och Baretta. Spänning från andra länder genom Tv-rutan i lilla Kumla. Världen gör sig numera påmind som ett spindelmannenplåster mot huden – ibland lindrande för stunden och ibland förfärligt retligt och rentav smärtsamt att möta.

Under ett antal år brinner jag för det internationella lärandet. Varför då? Av flera skäl. Ju mer vi lär av andra i andra kulturer och från andra kulturer så lär jag mig mer om mig själv. Ett bra sätt att möta inskränkthet och ”vi och dom tänket”. Det jag önskar mina elever är att de ska få möjlighet att känna uppskattning och stolthet över det som är bra i Sverige. Men också få insikten om att människor i andra länder har mycket att lära oss. Vi som tar så mycket för givet; demokrati, rent rinnande vatten etc. Som tur är finns det ju suverän hjälp att få som lärare för att hjälpa eleverna med detta. På hemsidan www.programkontoret.se finns det mesta du kan behöva oavsett om du jobbar på förskola eller universitet. Du kan som lärare kan få jobbskugga kollega i ett annat land, ha elevutbyten med andra skolor och åka på internationella seminarier för att nämna några exempel. Om du, kära kollega, ej har besökt den sidan…gör det!

/Jens.A

Leave a Comment

Filed under Skolutveckling

Kommentera