Dags att tänka om?

Det kom ett mail till Skollyftet. Ett mail där författaren, läraren Jenny Carlberg, ber oss alla att tänka om. Vad tycker du? Gör din röst hörd genom att kommentera eller skriva ett eget inlägg och skicka till redaktion.skollyftet@gmail.com

Hej Skollyftet!

Det tär på mig att dagligen se så många duktiga och inspirerande lärare må dåligt. De kämpar så hårt för att motbevisa allmänhetens negativa syn på skolan samtidigt som de tror att det går att göra alla elever, föräldrar, kollegor och skolledningen nöjda. Deras krafter håller på att ta slut.

Till min glädje märker jag att debatten om skolan håller på att förändras. Det sker väldigt mycket just nu vilket ger mig hopp. En aspekt som jag dock inte tycker kommer fram helt är lärarnas syn på sig själva. Om vi inte lyckas förändra den spelar det ingen roll hur många andra förändringar som lyckas.

Svenska skolan är inte i kris, även om vet bevisligen finns stora skillnader i kvaliteten hos olika skolor. Däremot är den svenska lärarkåren i kris. Det finns gränser för hur mycket skit en yrkeskår kan ta. Den ensidiga rapporteringen av skolan som hittills skett i medierna har fått den svenska lärarkåren att tappa tron så sig själva. Dags att tänka om?

TÄNK OM

Tänk om det skulle stå skrivet ”Efter bästa förmåga” om allt som ”läraren ska” i del 1 och 2 i Lgr 11.
Tänk om vi kunde sluta låta föräldrarnas krav styra oss och vår undervisning och slippa rädslan som gör att vi inte jobbar efter vår övertygelse utan för att undvika kritik.
Tänk om vi kunde undvika att föräldrarna äter upp vår tid genom att ha en gemensam policy för var vi sätter gränsen gentemot föräldrarna. En tydlig policy som vår skolledning står bakom.
Tänk om vi kunde tänka på oss själva som ”good enough teachers” och om det kunde leda till att vi kände lust, glädje och inspiration.
Tänk om dessa tre ord: lust, glägje och inspiration skulle inleda varje del i Lgr 11.
Tänk om vi skulle släppa tanken på att vårt yrke är det viktigaste yrket i världen och att vi betyder ”allt” för våra elever.
Undra vad som skulle hända då? TÄNK OM DET FÖRÄNDRAR ALLT!

Tack för ordet!
//Jenny Carlberg ( klasslärare på mellanstadiet, Myrsjöskolan i Nacka)

6 Comments

Filed under lärare, Skoldebatt

6 Responses to Dags att tänka om?

 1. Absolut. Det goda börjar med självbilden och stoltheten.

 2. Ylva

  Jag tror Jenny sätter fingret både på en mycket öm men också mycket viktig punkt. Bra skrivet, bra initiativ!

 3. Henrik Hedman

  Helt rätt men hur tar vi oss från ”tänk om” till att se oss själva som en duktig yrkeskår. Grundproblemet är enligt mig att alla har skällt på oss lärare i en eller annan form de senaste 10 åren. Självförtroendet är som bortblåst. Jag tror att vi måste återupprätta lärarkårens självförtroende om vi skall lyckas uppnå ”tänk om”. För ingen annan kommer att göra det åt oss – politikerna är mest intresserade av att krama ut så mycket arbete ur oss som möjligt och plocka billiga politiska poäng.
  . Har ingen superlösning men min erfarenhet är att samarbetande lärare växer tillsammans. Lär vi oss mer om didaktik och skola så stärks vi. Vi inser att vi kan så mycket mer än politiker, media, föräldrar och rektorer. Det är faktiskt vi som är de didaktiska experterna. Starka lärare med självförtroende förmår att ställa krav och genomdriva ”tänk om” teserna.
  Ett annat litet sätt att stärka sitt självförtroende är att ta emot lärarkandidater. Då upptäcker man verkligen vad man kan – och det är inte lite.
  Funderar Henrik

  • Jenny Carlberg

   Absolut Henrik. Vi måste själva ta ansvar för att lyfta oss. Det är inte enkelt men inte omöjligt. Om vi hjälps åt så vågar vi stå för att vi är professionella pedagoger som kan vårt jobb. Då kommer vi inte att låta andra sätta sig på oss och då kommer vår status automatiskt att höjas. Det är min fulla övertygelse. Tänk vilken spännande tid vi lever i. Allt kan ju bara bli bättre för oss. Allt annat är otänkbart. Blev dessutom överlycklig när jag lyssnade på inledningstalet vid prisutdelningen av Nobelpriset. Där tryckte man hårt på vikten av bra utbildning, att eleverna har stöd och uppmuntran hemifrån, att rektorerna sköter sitt jobb samt att duktiga lärare bör premieras och få möjlighet att sprida sina idéer och sitt arbetssätt så att fler kan ta del av detta.

   Om vi har ett gemensamt mål så kommer vi att lyckas!

   Jenny

 4. Dan Sundell

  Intressant!
  Vi kan göra som läkarna, endast ge ut ett beepnummer och aldrig svara på mail. Då det skulle det bli som för typ….mm….10 år sen.

 5. Jenny Carlberg

  Kanske inte det mest konstruktiva förslaget hittills…

Kommentera