Grattis till oss! Skollyftet 1 år!

Den 10 april 2011 föddes Skollyftet. Först som en tagg på twitter och sedan som en blogg, en samlingsplats för alla som vill utveckla den svenska skolan. En samlingsplats för alla oss som tröttnat på den negativa vinklingen av skolan och som vill väga upp bilden med att visa upp det som faktiskt fungerar bra.

Skollyftet 1 år! Minns ni hur det började? I det här inlägget beskriver vi initiativtagarna och varför Skollyftet föddes. Det stormade en del i början och vi fick en hel del mothugg. Det hela började egentligen med en intensiv skoldebatt på twitter och i bloggar utifrån Zarembas DN-artiklar och Björklunds uttalande om katederundervisning. Ni som var med då minns den otroligt intensiva twitter-taggen #merkateder som senare blev #Skollyftet. Aftonbladet hängde på med sin skolgranskning som de först döpte till skolraset och sedan bytte namn på. Denna granskning blev väldigt debatterad och vi i Skollyftet blev på sätt och vis uthängda (eller rättare sagt en av oss) vilket fick en del andra att reagera rejält, Joakim Jardenberg skrev en del och så gjorde även Brit Stakston.

Debatten var som vanligt väldigt svart-vit, vilket inte alltid är så utvecklande, och därför ansåg vi att Skollyftet var en mycket viktig del för att balansera skoldebatten.  Skollyftet har publicerat lärarskildringar, lektionsförslag, reflektioner, recensioner, utvecklande tankar och förslag samt kritik. Skollyftet har publicerat stor och smått och allt har publicerats i Skollyftets anda. Det vill säga, vi lärare är kompetenta och vi vill tillsammans utveckla skolan för elevernas skull. Vi utvecklas och lär tillsammans och vi är stolta över det arbete vi gör. Vi gör skillnad. Skollyftet gör skillnad!

Skollyftet var indirekt på plats under Almedalsveckan i och med att Skollyftet är alla vi tillsammans. Under förra årets Almedalsvecka fick skolfrågorna ta stor plats och mycket av det intressanta som sades samlades i detta Skollyftet-inlägg.

Med hjälp av Skollyftet har vi dessutom sett #skolchatt födas. En chatt för lärare och andra skolintresserade varje torsdag mellan kl 20 och 21. Skollyftet har också lett till att Edcamp-fenomenet kom till Sverige, edcamp är kompetensutveckling av och med lärare. En knytkonferens där deltagarna bestämmer innehållet och där man är aktiv på ett helt nytt sätt.

Skollyftet fyller 1 år! Det är ändå ganska imponerande att en liten twitter-tagg kunde göra skillnad, är det inte? Skollyftet på twitter har dryg 1600 följare just nu och vill man se hur twitter-flödet ser ut kan man göra det via Skollyftets twingly liveboard.

Vill du också skriva inlägg på Skollyftet? Då är du välkommen att maila till redaktion.skollyftet@gmail.com

Grattis till Skollyftet och grattis till oss!

/Anna Kaya

10 Comments

Filed under Skolchatt, Skoldebatt, Skollyftet, Skolutveckling

10 Responses to Grattis till oss! Skollyftet 1 år!

  1. Grattis till svensk skola. Tänk vilka skilda utgångspunkter som samlats här för att hitta möjligheter istället för att se problem.

  2. Det är en imponerande resumé, Anna-Kaya. Grattis till oss och tack till dig och de andra initiativtagarna. :)

  3. Stort grattis till alla er som lagt ner tid och kraft på att skapa en positiv debatt om skolan. För den historiskt intresserade kan jag rekommendera denna länk som samlar ett antal bloggposter om #merkateder:

  4. Pingback: LÄRARTYCKET – en bloggstafett om läraryrket av lärare i yrket | Anne-Marie Körling

  5. Pingback: LÄRARTYCKET – en bloggstafett om läraryrket av lärare i yrket | Skollyftet

  6. Pingback: Skollyftet – vad vill vi? | Skollyftet

Kommentera