REKTORTYCKET – en bloggstafett av rektorer om rektorn i skolan

Igår startade Anne-Marie Körling och Camilla Lindskoug initiativet LÄRARTYCKET – en bloggstafett om läraryrket av lärare i yrket och snabbt dök en nyfiken fråga upp: ”Finns det plats med inlägg från en rektor?” Det gör det. Det finns plats för så pass många inlägg att Anne-Marie valde att starta ytterligare en bloggstafett. Välkomna till REKTORTYCKET. Här skriver Anne-Marie mer:

Anslutningen till lärartycket är fantastiskt stort. Hurra! Då den engagerade rektorn skrev och ville vara med tänkte jag att en rektorsstafett bör inledas. Rektorerna vill också säga sitt. Rektorer vill också berätta. Därför skapar vi nu en rektorsstafett. De inre rösterna om skolan ska givetvis också komma från rektorerna.

Jag känner en oerhörd respekt för det vi gör tillsammans nu, stärker våra röster, stärker våra inre verksamheter, åskådliggör dem. En dröm förverkligas genom vårt gemensamma deltagande och engagemang. En dröm jag drömde om att förverkliga för något år sedan. Nu gör jag det. Med er alla! Inte min dröm. Vår dröm.

En gång i tiden, nästan 100 år sedan,  var det lärare som krävde nya läseböcker. Lärarna och skolan skapade ett helt nytt bibliotek för alla Sveriges skolbarn med stor utgivning och SAGA biblioteket blev skolans läsprojekt och elevernas guldgruvor. Lärarna fick Selma Lagerlöf, då nobelpristagare, att skriva en bok till skolbarnen. Och allt genomfördes därför att skolan, lärarna och de som verkade kring barn talade om sin verksamhet och det de såg som möjligheter. Det var länge sedan. Men fortfarande en modell. Vi kan göra det igen. Vi är närmast de växande. Vi står i elevernas närhet. Skolan är elevnära! Så bör det vara.

Och jag tänker på rektorerna. Jag är som lärare en del av rektors möjlighet att driva skola, genomföra visioner och utveckla för såväl lärare som elever. Jag kan ana att skolbördan måste vara så ofantligt tung och samtidigt … så fantastiskt underbar. Låt rektorerna berätta – följ stafetten här. Först ut är… Peter Bragner med inlägget Att leda eller inte leda en lärande organisation.

/Anne-Marie Körling

Vill du vara med och skriva inlägg till REKTORSTYCKET? Maila redaktion.skollyftet@gmail.com för att anmäla dig. Har du ingen blogg? Det gör inget, vi har startat en blogg där alla inlägg eller länkar kommer att samlas: rektortycket.blogspot.se, maila inlägg så publicerar vi.

Välkomna!

Leave a Comment

Filed under skolledning, Skolutveckling

Kommentera