Musik och entreprenöriellt lärande

Det kom ett mail till Skollyftet!

Hej!

Ville bara berätta lite kort om hur jag försöker jobba i musikämnet på Lysingskolan i Ödeshög med en allt tydligare inriktning mot entreprenöriellt lärande då jag tycker att det är så spännande och viktigt.

Jag har elever från årskurserna 2,3,4,5,6,7,8,9 samt grundsär och ibland elever från internationella klassen.

Vi började för 8 år sedan i åk 7 med att skapa egna blueslåtar i musiken som sedan blev musikvideos med handling i bildämnet. Sen fanns planer på egenfinansierade turneer och biovisningar som delvis blivit verklighet.

Sen i fjol har vi bra utrustning i digitala verktyg så alla elever får/ska själva eller i grupp skapa musik och spela in, skapa video och målsättningen att i bilden göra lanseringspaket med affischer. Ett nytt tema ska drivas varje år, t ex miljö eller rent vatten mm.

Försök gjordes i år i samarbete med elevrådet och fritidsförvaltningen att arrangera kvällskonsert med egna framträdanden där budget och ansvarstagande skulle ingå. Vi rodde inte iland projektet denna gång men till våren laddar vi om. Lärdom togs av de ibland byråkratiska hinder som dyker upp när ungdomar ska driva projekt.

Vi ska kommande termin integrera idrottsämnet vid skapandet av rörelseschema till shower och vision finns att kunna utnyttja den väl fungerande kulturskolan där elever har möjlighet att öva kvällstid.

Musikämnet har många möjligheter till de grundläggande entreprenöriella tankarna i nya skolplanen. Cd-utgivning, konserter och musikaler och kanske senare revyverksamhet i samarbete med svenskämnet.

Då jag själv aktivt i 30 år jobbat som entreprenör i musikbranschen, dels som artistbokare dels som inspelningstekniker och producent, samt nu på fritiden som musikinstrumentimportör och konsertorganisatör så ser jag verkligen vikten av att eleverna och skolan måste vinkla verksamheten till att ”vara lite mer på riktigt”.

Om eleverna stundtals ”glömmer” att de är i en skola tycker jag att jag lyckats. Tyvärr har vi på vår skola haft lite instabilitet i ledningen varför ingen kontinuitet och framtida planering har kunnat skapas och nu slutar ännu en rektor men jag eldar på mina idéer och hoppas få med mig flera på tåget. Dock kan jag ana en viss rädsla bland kollegor om man jobbar för mycket med riktning ”verkligheten”.

Verkar det intressant eller kanske lite otydligt ställer jag gärna upp och berättar mera. Om ni vill kan ni gå in på vår youtube-kanal Lysingskolans musik så får ni ta del av en del av det vi gjort.

Vänligen Ola Florhed musiklärare Lysingskolan Ödeshög.

Skolmail: ola.florhed@skola.odeshog.se

2 Comments

Filed under Entreprenörskap, IKT, Musik

2 Responses to Musik och entreprenöriellt lärande

  1. Intressanta tankar kring hur man kan arbeta med entreprenöriellt lärande i Musik ämnet. /Fredrik

Kommentera