Ny webbplats för att göra kursplaneringar

Vid årsskiftet lanserade jag en webbplats som heter kursplanering.se. Den riktar sig till lärare, och är ett verktyg för att sköta kursplaneringar. Samtidigt fungerar den som en bank för resurser som är användbara i undervisning.

Den riktiga poängen med kursplanering.se är resursbanken, men först några ord om hur den kan hjälpa till att hantera kursplaneringar.

  • Du kan återanvända ett kursupplägg i flera kurser, och du kan använda andra lärares upplägg om du vill. Det går också att återanvända delar av kursplaneringar, om man skulle vilja det.
  • Det är enkelt att utöka planeringen från korta rubriker till längre beskrivningar, och det går lätt att lägga till filer, länkar, bokhänvisningar, videor och andra resurser.
  • Alla resurser du lägger till kan hittas och återanvändas av andra. Samma sak gäller med kursavsnitt och hela kursupplägg.
  • Om du skulle behöva knuffa planeringen upp eller ner i schemat finns färdiga funktioner för det. Inget klipp- och klistra bland datum i kalkylblad eller dokument.
  • Schema/planering för kurser finns tillgängligt i en rad olika format, så som veckolistor för utskrifter, iCal och Excel. Och så finns en kalender direkt på webbplatsen också.

Att dela med sig

Men den riktiga vitsen är som sagt resursbanken. Varför det?

Lärare ägnar alldeles för mycket tid åt att göra om samma arbete som någon annan gjort förut. Skolsverige är överhopat med pärmar, maillådor, filkataloger och USB-minnen fyllda med saker som instuderingsfrågor, lektionsplaneringar, diagnoser, presentationer, extrauppgifter, beskrivningar av kunskapskrav, och annat som lärare gjort i ordning för sin undervisning. Med all sannolikhet har du rätt många såna saker själv liggande i lådor och i din dator. Och med nästan lika stor sannolikhet finns det andra lärare som skulle ha glädje av de sakerna.

På min skola (Rudbeck) har det flera gånger pratats om att vi borde ha en gemensam bank där vi kan samla saker som inspelade genomgångar på video. En ”Rudbecks pedagogiska bank”. Och det är ju en jättebra idé. Det sorgliga är bara att det redan finns en sån bank. Flera, faktiskt. Och de används inte.

Varför inte? För att det kostar tid. Det tar tid ladda upp presentationen man har gjort. Det tar tid att fixa till instruktionerna för inlämningsuppgift, så att man känner att den går att visa för andra. Och det tar tid att ta reda på var den där banken för Rudbecks mattelärare var, och hur man loggar in på den. Och tid är det aldrig gott om.

Den riktiga poängen med kursplanering.se är att göra det busenkelt att dela med sig av sina resurser. Det är så enkelt att du inte ens tänker på att du gör det: allt du gör är att du planerar dina kurser och dina lektioner, och dessutom har du ett verktyg som gör det ett eller två steg smidigare än vad det varit förut. Att du delar med dig av det du gör till andra kommer på köpet. Det är så enkelt det måste vara.

Testpersoner sökes

Under våren 2013 är kursplanering.se i vad som kallas för betatest. Det betyder att saker fortfarande utvecklas, men det är tillräkligt klart för att riktiga personer kan börja använda webbplatsen. Feedback från testpersonerna används för att göra webbplatsen så polerad att vem som helst kan använda den utan problem.

Om du tycker att kursplanering.se låter intressant får du gärna höra av dig till mig (johan.falk@rudbeck.se) för att få ett konto. Du kan antingen använda det bara för att ladda upp undervisningsresurser (busenkelt) eller göra hela kursplaneringar (kräver lite mer). Om du vill veta mer kan du gå direkt till kursplanering.se och kolla runt, och det finns också en del videoguider och annat att kolla på.

I dagsläget används kursplanering.se främst av gymnasielärare, men jag vill betona att alla som har behov av ett planeringsverktyg eller gemensam resursbank är välkomna. Förskola eller universitet spelar ingen roll.

Open source

En viktig princip bakom kursplanering.se är att allt ska vara fritt och öppet. Koden som driver webbplatsen är tillgänglig under open source-avtal, som garanterar att vem som helst är fri att använda den och sprida den vidare. Resurser som läggs upp på webbplatsen går under Creative Commons-licens, som garanterar samma sak. Det kommer aldrig att kosta något att bli medlem på kursplanering.se, och man kommer aldrig att behöva vara medlem för att komma åt innehåll i resursbanken. Allt är öppet.

Målet med kursplanering.se är inte att tjäna pengar, utan att ge lärare ett användbart verktyg.

Johan Falk

Om skribenten: Johan Falk blev färdig matte- och fysiklärare sommaren 2012. Innan han blev lärare var han framgångsrik webbutvecklare med open source-verktyget Drupal, och har bland annat spelat in hundratals videoguider och skrivit flera böcker om verktyget. Förutom webbutveckling har han bakgrund inom vetenskapsjournalistik och en licentiatexamen i fysikdidaktik. Han bloggar om sina tankar och erfarenheter som lärare på http://magisterfalk.wordpress.com.

1 Comment

Filed under Skolämnen, Skolutveckling

One Response to Ny webbplats för att göra kursplaneringar

 1. Pingback: Upptakten av Digitala Skollyftet | Skollyftet

Kommentera