Visualisera med digitala tidslinjer

Kristian Niemi har skrivit ett väldigt uppskattat Skollyftet-inlägg om att undervisa med hjälp av Google Earth och nu bjuder han oss på ett nytt inspirerande inlägg om hur man kan ta hjälp av digitala tidslinjer för att visualisera skeenden över tid.

Tid. Något det enklaste, och samtidigt mest komplexa.

”Grandfather Watch” av fiddle oak

Skeenden över tid är inte alltid det enklaste att förklara; att visa. I allmänhet är det ofta hjälpsamt att kunna illustrera något svårgreppbart med bild eller schema, för att ändå i någon mån kunna konkretisera det abstrakta. I sammanhanget tid skulle det kunna handla om en tidslinje.

Tyvärr kan det ofta te sig förvånansvärt svårt, att med datorns hjälp skapa en tidslinje. Ett av de bättre verktygen jag nyttjat, är SIMILE[1]. Även om resultaten är tämligen svårslagna, är det inte det enklaste att använda. Nyligen fann jag dock ett alternativ, med vars hjälp man inte bara kan göra nästan lika snygga och illustrativa tidslinjer, utan som dessutom är synnerligen lättanvänd. TimelineJS.

TimelineJS är fritt att använda (cc-by3.0). Källkoden finns också tillgänglig på github. Skulle tjänsten försvinna i framtiden vore det alltså enkelt att lägga upp det på egen server. (Eller redan nu, om man är lagt åt det hållet.) Till fördelarna med TimelineJS hör också att den, till skillnad från SIMILE[2], kan användas med system som smarttelefoner och surfplattor.

Så… Hur gör man? Se det förklarat i ett youtubeklipp på 2min32s, eller gör så här:

 • Skapa ett google docs kalkylark efter följande mall: TimelineJS Template. (Du måste inte använda mallen. Men det underlättar. Så varför inte?)
 • Fyll i lite data.

  Exempelvis så här: Skollyftet, exempel (Eyjafjallajökull).
  Ifall exemplet är svårtydbart, fokusera bara på två av de tre första kolumnerna, Start Date och Headline. (Allt annat är valbart; startdatum och rubrik måste däremot alltid anges.) Övrigt som är ifyllt handlar egentligen mest om länkar till bilder som används.

 • Publicera kalkylarket på webben.
  File → Publish to the Web → Kopiera länken längst ner.
 • Länken du nyss kopierade? Öppna upp sidan http://timeline.verite.co/ och skumma ner till Step 3. Klistra in koden vid “Google
  Spreadsheets URL”
  . Tryck på enter, och du borde se ett resultat likt nedanstående:


Som du ser ovan är du inte begränsad till att använda bilder för att göra tidslinjerna mer levande. Det går också bra att ange länkar till youtube-videon eller google maps -länkar. (Tycker du inte om hur kartan ser ut? Inga problem. Det går att justera. Se More options vid Step 3.)

På sidan hittar du den källkod som möjliggör dig att bädda in tidslinjen i stort sett var som helst. Som jag gjort i det här inlägget. Du hittar också länken (”Link to preview”) ifall du bara vill visa tidslinjen skilt för sig.

För övrigt behöver du inte skriva in data till tidslinjen i just google drive — det går också att använda andra källor. Storify, t ex. Här är en tidslinje som utgår ifrån Anna Kayas story, “Vår drömskola”.

Fast jag vill komma tillbaka till detta att du kan skriva in källdatan i google drive. För jag undrar om du tänkte på möjligheterna det för med sig. Som t ex att flera elever, ja varför inte hela klassen, samtidigt kan arbeta med att skriva in data för tidslinjen? Eller möjligheten att skapa ett formulär genom vilket man fyller i informationen?

Vad sägs — ska vi inte skapa en tidslinje tillsammans? Nu på direkten? Här är ett formulär. Då det här inlägget publiceras finns bara två inlägg på tidslinjen. Hans Georg Gadamers livslängd och Gustav Vasas regeringstid. Vad vill du lägga till?

Så… frågan som återstår nu är väl egentligen bara: vilka tidslinjer ska du börja med att skapa för din undervisning? Berätta gärna i kommentarerna!

Kristian Niemi,
universitetsadjunkt
gymnasielärare i religion och filosofi

Twitter : @krissen
Mera : about.me/krissen

[1] Här kan du se en tidslinje jag gjort med SIMILE: Hinduism, historisk översikt.

[2] SIMILEs tidslinjer visas visserligen på exempelvis en smartphone, men det går inte att bläddra i den.

4 Comments

Filed under IKT

4 Responses to Visualisera med digitala tidslinjer

 1. Johan

  Hur har du gjort formuläret och hur länkar du det till tidslinjen? Är ute efter något liknande och tycker det är lättare med ett formulär än att man ska in i kalkylarket och ändra det! Tack på förhand!

 2. Pingback: IKT - missc | Pearltrees

 3. Pingback: IKT tips,tutorials, appar, program | Pearltrees

 4. Pingback: Verktyg på nätet | Pearltrees

Kommentera