Digitala Skollyftet på Skolforum

Höstlovet närmar sig med stormsteg och det är dags för uppstart av Digitala Skollyftet och det vidgade kursbegreppet. Vi har valt att starta upp #Digiskol på Skolforum eftersom det är en av de platser där lärare och andra skolintresserade träffas under (det kompetensutvecklingsspäckade) höstlovet.

Skollyftets monter

Skollyftet finns i monter A17:50 under Skolforums alla tre dagar, 28-30/10, och där kan du träffa Anna Kaya, Sara Mörtsell och Gunnel Thydell. Dessutom träffar du många kollegor i det utvidgade kollegiet som kommer att komma förbi för att ladda batterierna, dricka en kopp kaffe och prata om skolutveckling i stort och smått. Dessutom kommer vi säkerligen prata mycket om Digitala Skollyftet, vad det är och vad det kan innebära för just dig.

Studion

Bredvid Skollyftets monter finns det som kallas ”studion” och därifrån kommer vi (via Skolforums Bambuser-kanal) webbsända Skollyftets program då vi har våra tider där. Titta gärna på denna bild som Lärarförbundet tagit fram så ser ni var ni hittar oss i relation till studion. Våra programpunkter beskrivs nedan.

lärarförbundet skolforum

Skollyftets program i studion

Skollyftets program är inte hugget i sten utan kommer säkerligen förändras ett flertal gånger framöver. Kanske kommer just du förbi och vill vara med? Se därför programpunkterna nedan som ett förslag och en idé som kan komma att omarbetas och förfinas under arbetets gång. För detaljerat och exakt program råder vi er att följa taggen #Digiskol på twitter under Skolforum-dagarna.

Måndag 28 oktober

Kl 12.15 – 12.45: Anna Kaya, Gunnel Thydell och Sara Mörtsell samtalar kring bakgrunden till initiativet ”Digitala Skollyftet och det utvidgade kursbegreppet” samt lyfter frågor om varför, vad, hur och när.

Kl 16.15 – 16.45: Uppstart av ”Digitala Skollyftet och det utvidgade kursbegreppet” där kursens allra första inspiratör, Anne-Marie Körling, kommer att lyfta olika aspekter av att lära av varandra i det utvidgade kollegiet.

Tisdag 29 oktober

14.15 – 14.45: Vi diskuterar och samtalar kring frågeställningen ”Vad innebär digitalt kollegialt lärande och vad kan Digitala Skollyftet betyda för dig?” Med oss i studion har vi olika gäster, via länk bland annat Jacob Möllstam och Ingela Grönstedt Arvidsson.
Kl 14.45 – 15.05: Vi samtalar med Eva-Lis Sirén om digitalt kollegialt lärande, den digitaliserade skolan och varför Lärarförbundet valt att stödja Digitala Skollyftet.
Kl 15.05 – 15.45: Samtalet kring frågeställningen ”Vad innebär digitalt kollegialt lärande och vad kan Digitala Skollyftet betyda för dig?” fortsätter och med oss i studion har vi bland annat Kristina Jonsson och Katarina LyckenRüter och säkerligen ett flertal andra.

Onsdag 30 oktober

Kl 11.00 – 12.45: Vi fortsätter att diskutera och samtala kring frågeställningen ”Vad innebär digitalt kollegialt lärande och vad kan Digitala Skollyftet betyda för dig?” med olika gäster. Med oss i studion har vi bland annat Malin Karlsson och Daniel Barker.

Kl 14.00 – 14.15: Vi samtalar med Pernilla Lundgren om vad MOOC-begreppet har betytt i framtagandet av den webbaserade kursen i bedömning och betygssättning som hon arbetar med.
Kl 14.15 – 14.45: Vi samtalar med Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, om digitalisering, kollegialt lärande, kompetensutveckling, skolutveckling samt hur Skolverket ser på digitalt kollegialt lärande med öppna lärresurser.
Kl 14.45 – 15.30: Vi avslutar med att lyfta upp tankar, insikter, frågor och funderingar kring Digitala Skollyftet som dykt upp under dagarna. Vi kommer dessutom ha ett framåtsyftande samtal utifrån det veckans inspiratör Anne-Marie Körling och alla andra deltagare har delgett oss.

Men, hur deltar man?

Precis som med alla Digitala Skollyftets öppna aktiviteter tar du del av de aktiviteter som intresserar dig. Du kan ta del av ovan nämnda programpunkter på plats eller via livesändning (de öppna aktiviteterna i studion webbsänds via Skolforums Bambuser-kanal). Du kommer även kunna ta del av allt i efterhand om du så hellre önskar. Du kan delta i samtalet via twitter-taggen #Digiskol eller via inlägg i din blogg som du då delar med oss. Du kanske deltar genom samtal och kommentarer i Skollyftets facebook-grupp eller på annan plats som du väljer. Det viktigaste är att du på något sätt ser till att det du har att säga når fram till oss andra som deltar i Digitala Skollyftet.

Under den tid som vi inte sänder från studion kommer vi finnas i Skollyftet-montern. Kom gärna förbi oss och säg hej om du är på Skolforum. För dig som inte är med på plats får du hålla koll på oss i närmaste ”sociala medieflöde”, chansen är stor att vi tar alla möjligheter vi kan för att bjuda in även dig till ett samtal. Det är ju nämligen det som är charmen med vårt utvidgade kollegium, att alla som vill kan vara med.

Frågor?

Har du frågor om Digitala Skollyftet? Kolla då in vår frågebank om du hittar svaret på just din fråga. Finns inte svaret där är det bara att slänga in din fråga så kommer även den att bli besvarad.

Och ja, självklart går det fortfarande att anmäla sig till Digitala Skollyftet. Anmälan gör du via denna länk.

Vi hörs och ses under nästa vecka! Veckan då #Digiskol drar igång på allvar, något som vi verkligen ser fram emot!

/Anna Kaya, Sara Mörtsell, Gunnel Thydell och Per Falk

4 Comments

Filed under Digitala Skollyftet