Upptakten av Digitala Skollyftet

Tre intensiva dagar på Skolforum och en helt ny kurs har sett dagens ljus. Här berättar Anna Kaya om upptakten av Digitala Skollyftet och Skollyftets medverkan på Skolforum.

Skolforums första dag

Måndagen 28 oktober 2013 var det så äntligen dags för upptakt av Digitala Skollyftet och det vidgade kursbegreppet. Som vi har planerat, fixat och framför allt längtat efter att höstlovet skulle komma så vi skulle få dra igång kursen på Skolforum.

Gunnel Thydell, Sara Mörtsell och jag (Anna) var redan på plats på söndagen för att fixa i ordning vår monter som Skolforum generöst erbjudit oss och på måndagen kl 9 när mässan öppnade stod vi redo för att möta alla nyfikna, skolutvecklingsintresserade Skolforum-besökare.

Sara och jag började med att ha ett kort webbsänt samtal om vad dagen skulle bjuda på. Det kan man lyssna på här:

En av våra första gäster i montern var Patricia Lendenius, en nyfiken lärare som är ganska ny i vårt utvidgade kollegium på twitter. Sara och Patricia samtalade lite om vad sociala medier och kollegialt lärande betyder för Patricia och det samtalet kan du lyssna på här:

Vi fick även besök av två skolbibliotekarier från Växjö, nämligen Rebecca Borg och Eric Haraldsson som pratade lite om hur de ser på digitalt kollegialt lärande och vad Digitala Skollyftet kan innebära för dem:

Kl 12.15 var det så dags för Skollyftets första webbsändning från Studion. Sara Mörtsell inledde med ett försnack om vad Digitala Skollyftet egentligen innebär och i Saras blogg finns ett väldigt intressant inlägg där du dessutom kan ta del av hennes presentation.

En annan gäst, som vi mer eller mindre drog in i Skollyftet-montern för en intervju, var Socialdemokraternas Ibrahim Baylan. Lyssna här på vad han tycker om digitalt kollegialt lärande och om det är något som även politiker sysslar med:

Måndagen avslutades med att Digitala Skollyftets allra första inspiratör samtalade med mig och detta går självklart att ta del av i efterhand inne på Digitala Skollyftets egna webbplats där även den text, som vår skribent Stefan Pålsson skrivit om Anne-Marie, finns att läsa.

Skolforums andra dag

På tisdagen hade vi många, intressanta möten i vår monter med människor som varken hade hört talas om det utvidgade kollegiet via sociala medier eller Skollyftet. Många var nyfikna och ville anmäla sig till Digitala Skollyftet direkt på plats vilket såklart var väldigt roligt.

Många undrade vad Digitala Skollyftet egentligen gick ut på och vad man skulle göra i kursen. Eftersom det redan finns otroligt många lyckade exempel på vad kollegialt samarbete via sociala medier kan innebära så valde vi att som inspiration låta Guldäpplet-finalisten Katarina LyckenRüter och Annelie Drewsen berätta lite om deras projekt som faktiskt växte fram med hjälp av sociala medier:

Under tisdagens webbsändning i Studion var det teknikstrul hos Bambuser vilket ledde till att vi inte kunde webbsända som vi önskat. Som tur var spelades allt in och via youtube kan ni kan få lyssna på Jacob Möllstam, Ingela Grönstedt Arvidsson, Kristina Jonsson, Eva-Lis Sirén, Katarina LyckenRüter och de övriga gäster vi samtalade med under vår tid i Studion:

Skolforums tredje dag

På onsdagen hade vi två ganska långa pass i Studion och som tur var hade vi tekniken med oss. Under första passet började vi med att prata med Cilla Dalén, som är skolbibliotekarie, om hur hon ser på digitalt kollegialt lärande och om den wiki hon startat för att underlätta för de som arbetar med studiehandledning på modersmålet. Sedan var det dags för Helena Kvarnsell att berätta lite om den ”digitala verktygstrappa” som hon har utvecklat. Ta gärna del av hennes presentation. Efteråt samtalade Gunnel med Johan Falk om vikten av att dela med sig av kunskap för att tillsammans kunna skapa något ännu bättre. Johan har ju t ex startat sajten kursplanering.se som han även har skrivit om här på Skollyftet. Vi lät även Per Falk berätta lite om hur nätverkande i sociala medier kan leda till fysiska träffar som TeachMeets och Edcamps. Camilla AskkebäckDiaz kom också förbi och berättade om när hon har arrangerat edcamps. Vi fick även växla några ord med Lotta Bohlin som berättade lite om The Big 6, hur deras arbete har spridits över hela landet och vikten av att dela med sig. I slutet av filmen samtalar jag med Daniel Barker om kraften i de sociala medierna och hur twitter ledde till att Daniel utvecklade nya sätt att anpassa sin undervisning.

Ta del av hela sändningen:

Under vårt andra pass i studion samtalade Sara med Pernilla Lundgren om den webbaserade kurs i bedömning och betygssättning som Pernilla varit med och utvecklat. Efteråt fick vi höra Malin Karlsson berätta om hur viktigt det utvidgade kollegiet kan vara när man arbetar i en liten kommun. Malin är den enda gymnasieläraren i tyska i sin kommun och har nu startat en ny blogg med hopp om att hitta fler kollegor att nätverka med. Vi bjöd även in Emil Jansson, via Skype, och Ann Hultman Jacobsson för att prata om deras samarbetsprojekt 10minuter.se. Inför samtalet bjöd Emil på denna underbara lilla film:

Efteråt samtalade Gunnel med Pernilla Lundgren om digitala verktyg och bedömning och med Magnus Blixt om sociala medier och Digitala Skollyftet. Mot slutet av sändningen bjöd vi upp en av Digitala Skollyftets framtida inspiratörer, nämligen Karin Nygårds, som pratade om vikten av att arbeta med programmering i skolan.

Ta del av hela sändningen här:

Det var tre otroligt givande dagar som bjöd på utvecklande samtal, fantastiska möten och många, många nya #Digiskol-användare! Tack alla ni som bidrog på plats och via sociala medier och stort tack till Skolforum för monter, studioinspelningar och väldigt välbehövligt kaffe!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Välkomna till Digitala Skollyftets webbplats för att läsa mer, kanske anmäla dig och/eller din blogg eller ta del av vad andra #Digiskol-användare bloggar om. Du hittar även Digiskol på twitter, i Skollyftets facebook-grupp och i Skollyftets grupp på Google+.

Är det fortfarande så att du känner dig lite osäker på vad Digitala Skollyftet är kan du lyssna på mig när jag förklarar det i en filmad intervju med Computer Sweden eller så tittar du på denna film som Jonas Bäckelin har gjort:

Vi hörs och ses!

/Anna Kaya 

ps. Är du nyfiken på Twitter-flödet från #Digiskol-taggen de första dagarna så kan du läsa igenom min Storify.

1 Comment

Filed under Digitala Skollyftet

One Response to Upptakten av Digitala Skollyftet

  1. Pingback: Att skapa en personlig lärmiljö | Anna Kaya

Kommentera