Flippa Föräldramöte?

Skapaskolan provar vi denna höst att flippa vårt föräldramöte. Vi kan liksom inte misslyckas, vi kan bara lära oss något av det. Att samla en massa människor i ett rum för muntlig information känns helt enkelt inte som särskilt effektivt använd tid och kraft, vare sig för oss eller för föräldrar. Samtidigt finns där mycket som vi borde föra dialog om, i syfte att skapa en gemensam förståelse och plattform byggd på förtroende. Upprinnelsen till det hela har jag bloggat om på lrbloggar.

Innan föräldramötet har vi tänkt att skicka ut (nedanstående är ännu UTKAST/Work In Progress):

Att göra presentationsfilmer var verkligen inte svårt. En iPad och två lärare, lite spontanfilm och sedan redigering i iMovie som tog ungefär lika lång tid som filmandet. Om man inte har någon tioåring i närheten som man kan fråga finns där hjälpavsnitt. Dela på Youtube/Vimeo och sprid länken, färdig!

Några exempel på Youtube-klipp som vi tänker kan ge en bra dialog på ett föräldramöte i skolan:

Några exempel på Länkar som vi också tänker kan vara bra att delge föräldrar innan ett föräldramöte:

När mötet sedan är tänker vi att vi utgår först och främst från det som kommit in via O.S.A-formuläret. Föräldradelaktighet på riktigt, samtidigt som vi självklart äger den professionella sidan av mötet. Lärare och föräldrar har olika ansvar, rättigheter och skyldigheter kring samma barn, det är lika bra att vi är tydliga med det – liksom tar vårt ansvar att leda de möten vi kallar/välkomnar till.

Här några som inspirerat oss i att prova/utveckla detta:

Så mitt råd till dig som funderar över detta, eller andra projekt att utveckla, är enkelt: Just Do It! (på Svenska: ”De ä ba å åk!”)

/Magnus Blixt, leg lär Skapaskolan mm (@blixtgordon13 på Twitter)

PS. Just nu finns där en vakans i år 1-2 på Skapaskolan om någon lärare eller fritidspedagog är intresserad av att prova sina vingar. DS.

5 Comments

Filed under Okategoriserade