Skollyftet – vad vill vi?

Skollyftet. I drygt fyra år har #skollyftet varit en levande tagg på twitter. Skollyftet började nämligen som en tagg. Fast allra först var det en öppen fråga på twitter där jag, Anna Kaya, undrade om vi skulle engagera oss och prata skola på Aftonbladets Skolraset-sida eller om vi skulle skapa en egen arena. Som några av er säkert minns valde vi att skapa vår egen arena. Jag skriver vi. För jag ser det som ett vi. Vi som verkar i och runt svensk skola.

Skollyftets första år var ett händelserikt år. #Skolchatt på twitter föddes. Vi importerade Edcamp-formatet till Sverige vilket har fått stor spridning runt omkring i landet. Jag skriver fortfarande vi. För det var vi som gjorde detta. Tillsammans.

2013 tog Skollyftet ytterligare ett steg. Vi bestämde oss för att dra igång en MOOC, en digital fortbildning, av och för lärare. En MOOC som vi kallade #digiskol, Digitala Skollyftet och det vidgade kursbegreppet. Nu har det gått ett tag sedan #Digiskol genomfördes och tankarna har varit många. Vad gör vi nu? Vad kan Skollyftet vara och vad kan Skollyftet bli? Och framförallt, vad vill vi?

Vad är Skollyftet?

Skollyftet är egentligen inget annat än en lös sammansättning av skolintresserade, en samlingsplats för lärare och andra som verkar i, och för, skolan och förskolan och så här beskrivs syftet: Skollyftets primära syfte är att bidra till en bättre och mer likvärdig skola genom att lyfta, ta tillvara och sprida de goda exempel och den samlade kompetens som redan finns bland lärare i Sverige idag. Tusentals lärare med olika bakgrunder, kompetenser och erfarenheter finns idag samlade i det utvidgade kollegiet, dvs nätverket av lärare i sociala medier, där Skollyftet är en av samlingsplatserna för lärarnas informella lärande.

Vilka är Skollyftet?

Skollyftet är du och jag och alla vi tillsammans, brukar jag säga. Men Skollyftet är även en ideell förening och vi som ingår i styrelsen, dvs jag Anna Kaya, Gunnel Thydell, Sara Mörtsell, Per Falk och Jacob Möllstam har självklart ägnat en hel del tankar om vilket Skollyftets nästa steg skulle kunna vara. Men vi landar hela tiden i slutsatsen att Skollyftet måste bli det vi gör det till. Och vilka är då vi? En sak är i alla fall säker. Skollyftet är betydligt fler än vi fem i styrelsen och vi behöver nu din hjälp med att komma vidare i processen gällande Skollyftets framtid. Vi har därför kastat ut frågan till två personer på twitter för att få lite input:

Men varför stanna vid två personer när vi tillsammans är så många fler? Vad väcker frågan för tankar hos dig? Vad skulle Skollyftet kunna vara och bli? På vilket sätt kan Skollyftet bidra till en bättre och mer likvärdig skola? Vilka frågor är intressanta och relevanta för Skollyftet? På vilket sätt kan vi dra nytta av att samverka, kommunicera och agera på vår egen arena? Vad behöver vi och vad vill vi? Dela med dig av dina tankar genom att skriva några rader i formuläret nedan (ta del av svaren här) så kommer vi inom kort bjuda in till en livesänd hangout där vi tillsammans kan diskutera detta vidare. För Skollyftet är ju vi alla tillsammans.

Vi hörs och ses!

Anna Kaya

4 Comments

Filed under Skollyftet